Bio-Farmaceutische Wetenschappen

De opleiding Bio-Farmaceutische Wetenschappen (BFW) bestaat uit een bacheloropleiding van drie jaar en een masteropleiding van twee jaar. De opleiding wordt gegeven aan de Faculteit der Wiskunde & Natuurwetenschappen (FWN) aan de Universiteit Leiden.
De opleiding is voortgekomen uit de opleiding Farmacie. In 1984 is de opleiding farmacie in Leiden wegbezuinigd en is hier de opleiding Bio-Farmaceutische Wetenschappen voor in de plaats gekomen.

Het doel van de opleiding is het verkrijgen van kennis over geneesmiddelontwikkeling in een zeer brede context. De studie richt zich op het gehele veld van ontwikkeling, van de synthese van een werkzame stof tot de toepassing in de mens.

Om op zo’n breed gebied kennis te verkrijgen worden vakken met verschillende kenmerken gevolgd. Zowel scheikundige, biologische, geneeskundige als farmaceutische vakken komen aan bod. Sommige vakken worden gevolgd samen met studenten Life Science & Technology (LST) en Molecular Science & Technology (MST). Naast colleges worden er ook practica gevolgd. Doordat de studie uit veel vakken en practica bestaat, is de studielast zwaar. Een BFW-student besteedt ongeveer 40 uur per week aan de studie.

Het Leiden Academic Centre for Drug Research (LACDR) verzorgt een heel groot deel van het onderwijs. Ook stages en practica worden door de verschillende vakgroepen georganiseerd. Stages geven de student de kans om met een lopend onderzoek mee te lopen en een beeld te krijgen van de praktijk. Studieadviseurs Christien Brouwer en Hans Kruijer ondersteunen de opleiding en prof. dr. M. van Eck is als opleidingsdirecteur eindverantwoordelijk voor het curriculum.
De opleiding is groeiende, waren er tot een aantal jaar geleden ongeveer 30 studenten per jaar, inmiddels is dat gegroeid tot ongeveer 250 studenten per jaar. Dit jaar zijn er 244 eerstejaarsstudenten aan de opleiding begonnen. Toch heb je binnen de studie BFW veel contact met je medestudenten. Dit komt door de practica en het groepswerk en dit zorgt voor een gezellige en persoonlijke sfeer.                 

Meer informatie over BFW is te vinden op de opleidingsite en op facebook.

 

Farmacie

Sinds 2016 is de opleiding Farmacie weer terug in Leiden en dan in de vorm van een master. Deze studie valt deels onder onze studievereniging en deels onder de studievereniging M.F.L.S.. De masteropleiding Farmacie duurt drie jaar en kan gevolgd worden wanneer men in het derde jaar tijdens de minorperiode de specialisatie Farmacie heeft gekozen of wanneer men een bachelor in Utrecht of Groningen heeft voltooid. 

Het doel van de opleiding is het bewerkstelligen van een goede samenwerking tussen de arts en apotheker. Deze apotheker wordt de perfecte bemiddelaar tussen beide personen en behaald de titel van apotheker. Er wordt veel meegelopen in verschillende apotheken en daarnaast lopen de studenten coschappen vanuit het curriculum van geneeskunde.

Het LACDR en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) verzorgen samen het onderwijs van deze opleiding. De studie vindt voornamelijk plaats op het LUMC, maar zal ook voor een deel gaan plaatsvinden bij het LACDR. Lucia Creveld is de studieadviseur en dr. M. Mulder is de opleidingsdirecteur.

De opleiding is begonnen met 25 studenten en dit jaar zijn er 38 nieuwe studenten Farmacie bij gekomen.

Meer informatie over Farmacie is te vinden op de opleidingsite en op facebook.

footerlogo

phone 071-5274601 address Postbus 9502
email bestuur@aesculapius.nl   2300 RA Leiden
Ga naar boven