Bio-Farmaceutische Wetenschappen
De opleiding Bio-Farmaceutische Wetenschappen (BFW) is een driejarige bacheloropleiding en wordt gegeven aan de Faculteit der Wiskunde & Natuurwetenschappen (FWN). Het doel van de opleiding is het informatie verkrijgen over geneesmiddelenontwikkeling. Binnen de drie jaar komen alle aspecten en fases van de geneesmiddelenontwikkeling aan bod. Je leert over de synthese van nieuwe medicijnen, hoe je het medicijn op de juiste locatie binnen het lichaam kan krijgen, de reactie van het lichaam voorspellen en nog veel meer. Naast colleges volg je natuurlijk ook een aantal practica. Hierbij krijg je echt een idee hoe het is om onderzoek te doen. Door de combinatie colleges en practica ligt de studielast hoog. Een gemiddelde BFW-student maakt dan ook lange dagen en besteed veel tijd aan studeren.
Het Leiden Academic Centre for Drug Research (LACDR) verzorgt een groot deel van het onderwijs. Ze verzorgen veel van de practica en in het derde jaar zal je ook stage lopen op een van de afdelingen. Tijdens je stage doe je mee aan een lopend onderzoek en geven een goed beeld van de praktijk.
Twijfel je bijv. over welke minor je moet kiezen, heb je vragen over de stage? Hiervoor kan je langs bij de studieadviseurs. Hans Kruijer en Grada Degenaars staan klaar voor al je vragen en je kan altijd vrijblijvend bij ze langs lopen. Prof. dr. M. van Eck is de Opleidingsdirecteur en is eindverantwoordelijk voor het curriculum.
Meer informatie over BFW is te vinden op de opleidingsite en op Facebook.
Farmacie
Sinds 2016 is de opleiding Farmacie weer terug in Leiden en dit is in de vorm van een master. Deze studie valt deels onder „Aesculapius” en deels onder de studievereniging M.F.L.S.. De masteropleiding Farmacie duurt drie jaar en kan gevolgd worden wanneer de student in het derde jaar tijdens de minorperiode de specialisatie Farmacie heeft gekozen of wanneer de student een bachelor Farmacie in Utrecht, Groningen of Leuven heeft voltooid.
Het doel van de opleiding is het opleiden van de studenten tot farmaceutische zorgverleners die zowel kennis hebben van productzorg als van patiëntenzorg. Daarbij wordt het onderwijs georganiseerd vanuit medische thema’s, waarin eerst de theorie behandeld wordt en studenten vervolgens de apotheek in gaan. Door middel van farmaceutische coschappen in verschillende apotheken wordt de opgedane kennis direct toegepast. Doordat de apotheker ook steeds meer een zorgverlener wordt en dus medebehandelaar, is een goede samenwerking met artsen van groot belang. Ook dit komt in de opleiding naar voren.
Het LACDR en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) verzorgen samen het onderwijs van deze opleiding. De studie vindt voornamelijk plaats op het LUMC, maar een klein deel van het onderwijs (zoals practica) vindt plaats in de Gorlaeus laboratoria bij het LACDR. Lucia Creveld is de studieadviseur en dr. M. Mulder is de opleidingsdirecteur.
De opleiding is in begonnen met 25 studenten en dit jaar zijn er 38 nieuwe studenten Farmacie bijgekomen. Op dit moment is er alleen een instroom in september, maar in de toekomst wordt ook een februari-instroom verwacht.
Meer informatie over Farmacie is te vinden op de opleidingsite en op Facebook.