Nieuws

SQ-blogposts: Avondklok of ochtendwekker

SQ-blogposts: Avondklok of ochtendwekker

Avondklok of ochtendwekker 

Het is inmiddels bijna 11 maanden geleden dat onze praeses neerlandii Mark Rutte de eerste maatregelen tegen de COVID-19 pandemie afkondigde. Velen van ons missen het geweldige studentenleven waarbij we in samenkomst konden genieten van het gezelschap en de ervaringen van anderen. Niet langer kon in de vele kroegen van Leiden en/of in de Science Club, maar nog wel thuis met kleine groepjes, het glas geheven worden en bijgepraat worden over de gebeurtenissen van allerdag. Totdat de meest recente verregaande maatregel ook op dat vlak roet in het eten gooide.

Over het algemeen wordt de avondklok breed geaccepteerd, velen (lees: de overgrote meerderheid van ons land) hebben ingezien dat we nou eenmaal even door de zure appel heen moeten bijten voordat we weer terug kunnen naar de oude gewoonten in het nieuwe normaal. Ondanks dat een kleine groep zich hevig verzet tegen het geheel tijdens het NK Nederland slopen van begin dit jaar, zullen ook deze mensen zich neer moeten leggen bij het feit dat we nu eenmaal met de hele wereld in een penibele situatie zitten. 

Niet meer naar buiten na negen uur, het is een zware beperking in je bewegingsvrijheid. Zeker voor ons studenten die het nachtleven vierden en met veel liefde tot in de late uurtjes de Kroeg, Kroon of Hut van klandizie en omzet voorzagen. Ondanks het feit dat dit niet meer kan en de vele uitstekende pogingen van het bestuur en de commissies van de Vereeniging om vermaak en vertier voor haar leden te verzorgen, blijven er toch nog een aantal lege momenten in de dag over. Met name als de avondklok geslagen heeft en de straten er verlaten bijliggen, wat dan?

Het classic antwoord kan ik je zo wel geven, even Netflix uitspelen. Als je daarmee klaar bent dan komen ook Disney+, Amazon Prime, Videoland en noem ze allemaal maar op ook nog als optie om de hoek kijken. Dat is een simpele manier van tijdverdrijf, even ontspannen naar een scherm kijken terwijl je dat al de hele dag hebt gedaan met de duurste streamingsdienst die we allemaal hebben: Universiteit Leiden. Ik weet niet hoe het met jullie zit maar ik hou wat tijd over als ik eindelijk besluit mijn laptop te sluiten na een lange dag en ik inmiddels vierkante ogen gekregen heb. Wat ga je dan in Coronas’ naam met je tijd doen? 

Probeer jezelf eens een beetje te verbreden. Dit klinkt lekker vaag en zweverig, maar er is weldegelijk genoeg wat je kan doen nu. Een van de vele classics is een goed boek; ik heb inmiddels zelf ervaren dat je goed kan ontspannen als je lekker in een boek duikt. Een kop thee erbij (of een glaasje van je favoriete whisky voor de liefhebber) en gewoon even je hoofd leeg maken. Ik zou je willen afraden om Lehningers’ ‘Principles of Biochemistry’ erbij te pakken want dan raak je denk ik snel gedemotiveerd, maar ga eens opzoek naar een leuke titel op de website van je lokale boekhandel, zo help je die ook door deze tijden heen. 

Een andere optie: leer jezelf eens wat nieuws. Alles is online geworden maar veel cursussen waren al online. Ga eens opzoek binnen de ruime mogelijkheden van het wereld wijde web naar iets waar je al langer aan denkt om te leren. Gelukkig hoeft het allemaal niet veel te kosten, veel dingen zijn gratis te leren als je maar goed genoeg zoekt. Leer te werken met Photoshop, doe een cursus breien om een sjaal voor je oma te maken of leer een nieuwe taal. Persoonlijk haal ik erg veel plezier uit het meedoen aan de gebaren challenge waarbij je de beginselen van gebarentaal kan leren. Echt een aanrader!  

Kortom, ja we zitten in een moeilijke tijd, maar hoe je ermee om gaat is volledig aan jou. Zet een keer je Netflix uit en pak iets nieuws op. Het zijn juist de kleine dingen die het mogelijk maken om grote dingen te bereiken. Wat betreft die avondklok, ik heb er niet zoveel problemen mee. Ik vervloek mijn ochtendwekker nog iedere dag als die mij uit mijn vredige slaap verstoort en me uit mijn bed verdrijft. Dus als het aan mij ligt dan mogen de maatregelen nog even blijven als dat ervoor zorgt dat we straks in de zomer een terrasje kunnen pakken met een koude versnapering zonder avondklok of ochtendwekker. 

Namens de redactie der SQ-linair,

Glenn van Veldhoven
h.t. assessor I

 

Lustrumsymposium: 'The Ever Changing World of Drug Use and Development'

Beste Aesculaap,

Op dinsdag 9 maart aanstaande zal het online lustrum symposium plaatsvinden. De titel van het symposium is ‘The ever changing world of drug use and development'. Het symposium zal duren van 13:00-18:00 en zal online plaatsvinden via een live stream. Via een ander platform zal het mogelijk zijn om vragen te stellen aan de spreker. De onderwerpen die aan bod zullen komen tijdens het symposium zijn: Changes in drug usage and disease differentiation, Drug repurposing, Changes in drug development and official guidelines en Changes in drug usage and antimicrobial resistance. De rol van dagvoorzitter zal worden vervuld door Prof. Dr. Groeneveld.

Inschrijving voor het middagsymposium verloopt via „Aesculapius” via de volgende link Inschrijving LustrumDies symposium; "The ever changing world of drug discovery" . Als je je inschrijft voor 23 februari aanstaande krijg je een programmaboekje op hun thuisadres (mits je je adresgegevens wil achterlaten) toegestuurd.

De spreker die zal spreken over “antimicrobial resistance” heeft een vragenlijst gemaakt voor de studenten die zich hebben aangemeld. Hij zal de resultaten bespreken in zijn presentatie. Als je je hebt aangemeld voor het symposium zou het leuk zijn als je deze ook nog even invult. De link naar de vragenlijst is: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScrL3gbHDVp1iVaC4LXDfx7U0RULxNoCwE9R5PA8k-Bx_nU-A/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0&gxids=7628

Wij hebben er heel veel zin in!!

 

Liefs, 

LustrumDiesCommissie “interlunar”

SQ-blogposts: Een kijk op goede voornemens

SQ-blogposts: Een kijk op goede voornemens

Een kijk op goede voornemens 

 

Lieve lezer, 

2021 is terwijl ik dit schrijf al een paar dagen begonnen en het lijkt met de eerste vaccinaties tegen het coronavirus de goede kant op te gaan. Wij hopen natuurlijk allemaal dat dit jaar een stuk beter wordt dan afgelopen jaar en met een beetje hoop wordt dit het jaar waarin we weer gezellig met elkaar kunnen borrelen. Natuurlijk hebben wij hier zelf weinig inspraak over, maar waar we wel zelf macht over hebben, zijn goede voornemens. Nu heb ik een aantal goede voornemens voor mijzelf opgesteld waar ik mij waarschijnlijk toch niet aan ga houden. 

Mijn eerste goede voornemen is er een die elk jaar weer heel populair is, maar waar niemand zich echt aan houdt. Ik heb het natuurlijk over gezond eten. Met een bitterbal in mijn mond heb ik op nieuwjaarsdag besloten om dit jaar gezonder te gaan eten. De eerste dag was alleen al mislukt, maar er waren gelukkig nog 364 dagen over. Althans, dat zou je denken. Ik kan met lichte schaamte bekennen dat ik ook de dagen die daarna volgden niet zo gezond heb gegeten als dat ik zou willen. Nu valt het eigenlijk allemaal nog hartstikke mee, maar ik weet zelf ook wel dat het niet bij één biertje blijft en dat ik ook zeker geen nee kan zeggen tegen een frikandel speciaal. Ik heb dan ook besloten dat ik dit goede voornemen ga schrappen van mijn lijstje. 

Ik ben van plan om dit te overcompenseren met een ander populair voornemen, namelijk sporten. Met de conditie van een zoete aardappel ben ik van plan om dit jaar meer te gaan hardlopen. Ik ben natuurlijk van plan om dit ook daadwerkelijk te gaan doen, maar ik loop wel tegen een aantal kleine problemen aan. Zo is het nu heel koud buiten en zijn de sportscholen nog verre van open. Daarnaast zie ik het ook niet zo zitten om door de binnenstad van Leiden te gaan rennen met mijn rood aangelopen hoofd. Er zit dus niks anders op om ook dit goede voornemen nog even uit te stellen. 

Nu hoor ik jullie denken: ‘Mick, waarom zou je goede voornemens opstellen, terwijl je van plan bent om je nergens aan te houden?’. Dit vind ik een uiterst goede vraag. Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moeten we terug naar één van de basisbeginselen van het leven. Ik heb het natuurlijk over de edele kunst van het bluffen. Een beetje bluffen op zijn tijd, is namelijk goed voor elke meid. Nu ik tegen mijzelf heb gezegd dat ik in 2021 gezonder ga leven, voelt het alsof ik daadwerkelijk iets goed aan het doen ben, terwijl dat eigenlijk helemaal niet zo is. Dit geeft mij een goed gevoel en daarom zal ik, ook in de toekomst, goede voornemens blijven opstellen.  

‘Spreken is zilver, schrijven is goud!’

Namens de redactie der SQ-linair

 

Mick van Huisstede
h.t. hoofdredacteur

Lees hier meer SQ-blogposts

Contact opnemen?

L.P.S.V. „Aesculapius”

Einsteinweg 57
2333CC LEIDEN
Telefoonnummer: 071-5274601
e-mail: bestuur@aesculapius.nl

Postadres:
Ab-actiaat t.a.v. P.X.M. Remijn
Gorlaeus Laboratoria
Postbus 9502
2300RA LEIDEN

logo rond footer