„Aesculapius” komt van de Latijnse vertaling van het Griekse Asclepius, de halfgod van de geneeskunde en de genezing. „Aesculapius” is een levendige, gezellige vereniging die de afgelopen jaren een sterke groei heeft doorgemaakt. Inmiddels telt onze achterban zo’n 1100 leden!

Geschiedenis

De Leidsche Pharmaceutische Studenten-Vereeniging „Aesculapius” werd opgericht in 1885 en is daarmee de oudste studievereniging van Leiden. In eerste instantie vertegenwoordigde „Aesculapius” de studenten Farmacie, maar helaas kwam er in 1985 een einde aan die studie aan de Leidse universiteit, door een centralisatie van de master Farmacie. De faculteit was het hier natuurlijk niet mee eens en richtte de studie Bio-Farmaceutische Wetenschappen (BFW) om toch de farmaceutische kennis niet kwijt te raken. Bij BFW word je opgeleid op geneesmiddelenonderzoeker, maar sinds 2016 is het toch weer mogelijk geworden om apotheker te worden in Leiden. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Leiden Academic Centre for Drug Research (LACDR) hebben in dat jaar een splinternieuwe master Farmacie opgezet. Bachelorstudenten BFW hebben nu dus weer de kans om af te studeren als apotheker. Dit betekend ook dat „Aesculapius” sinds 2016 naast BFW-studenten ook weer farmaciestudenten vertegenwoordigt! Omdat de studenten Farmacie voornamelijk op het LUMC verkeren, doen wij deze vertegenwoordiging van Farmacie samen met de Medische Faculteit der Leidse Studenten (M.F.L.S.) die dus ook studievereniging voor Farmacie is geworden.

Contacten

„Aesculapius” heeft zeer korte lijntjes met de opleidingsbureaus van BFW en Farmacie en met het instituut waarbij BWF door wordt georganiseerd; het LACDR. Verder maken wij deel uit van de Koninklijke Nederlandse Pharmaceutische Studenten Vereniging (K.N.P.S.V.), de landelijke overkoepelende studievereniging voor (Bio-)Farmacie. Daardoor hebben wij veel contact met de andere afdelingen van de K.N.P.S.V. namelijk de studieverenigingen G.F.S.V. “Pharmaciae Sacrum” uit Groningen, de U.P.S.V. “Unitas Pharmaceuticorum” en de VCSVU uit Amsterdam. Deze laatste is nog geen volledig onderdeel van de landelijke vereniging, maar heeft sinds januari 2018 het proeflidmaatschap aangeboden gekregen. Daarnaast heeft „Aesculapius” vanzelfsprekend veel contacten met bedrijven en instanties in de farmaceutische wereld.

Wat heeft „Aesculapius” te bieden?

„Aesculapius” probeert iets te bieden voor ieder lid, ongeacht zijn of haar interesses. Zo hebben we een groot aantal educatieve activiteiten zoals excursies in het binnen- en buitenland, lunchlezingen en symposia. Voor degene die gewoon wat ontspanning wil naast de studie zijn er dan weer een groot scala aan sociale activiteiten. Denk hierbij aan onze maandelijkse borrel, feestjes, eerste- en ouderejaarsactiviteiten, eerste- en ouderejaarsweekenden, barbecues en ga zo maar door. Geïnteresseerd naar alle activiteiten die „Aesculapius” organiseert? Klik dan HIER.

Naast het aanbieden van vele activiteiten, doet „Aesculapius” natuurlijk nog veel meer. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om, als je lid bent, je studieboeken met korting te bestellen via onze website. Maar we bieden ook een verenigingsblad genaamd de SQ-linair (die we vijf keer per jaar versturen) en een jaarlijkse almanak aan voor al onze leden.

Wil je jezelf nog verder ontwikkelen? Geef je dan op voor een van onze vele commissies! Hier kan je jezelf verbreden en verschillende essentiële vaardigheden opdoen. Meer informatie over de commissies? Klik dan HIER.

Heb je nog vragen over „Aesculapius”, de activiteiten, commissies of andere zaken, kom dan vooral even langs op ’t Hok of stuur een mailtje naar bestuur@aesculapius.nl.

footerlogo

phone 071-5274601 address Postbus 9502
email bestuur@aesculapius.nl   2300 RA Leiden
Ga naar boven