Geschiedenis

In 1885 is de Leidsche Pharmaceutische Studenten-Vereeniging „Aesculapius”, kortweg „Aesculapius”, opgericht. Tot 1985 was „Aesculapius” de studievereniging voor Farmacie en na 1985 voor Bio-Farmaceutische Wetenschappen (BFW). Rond 1985 moesten er in Nederland van de overheid namelijk twee studies Farmacie beëindigd worden. In Amsterdam werd de studierichting opgedoekt, maar in Leiden werd er besloten om niet langer verder te gaan als Farmacie, maar als BFW. Een studie die studenten niet meer langer opleid tot apothekers, maar opleid tot geneesmiddelonderzoeker. Nu in 2016 is het in Leiden weer mogelijk om Farmacie te studeren en dan wel door middel van de master Farmacie. Deze studierichting in Leiden is een samenwerking tussen het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Leiden Academic Center for Drug Research (LACDR) en geeft de mogelijkheid voor bachelor studenten BFW en Farmacie om in Leiden als apotheker te kunnen af studeren. Kortom sinds 2016 zijn wij niet alleen meer de studievereniging voor BFW, maar samen met de studievereniging de Medische Faculteit der Leidse Studenten (M.F.L.S.) ook de studievereniging voor Farmacie.  

„Aesculapius” is de latijnse vertaling van Asclepius. Asclepius was volgens de Griekse mythologie de halfgod van de geneeskunde en de genezing. „Aesculapius” is een gezellige en bloeiende vereniging die in de afgelopen jaren sterk gegroeid is en nu bijna 1000 leden telt.

Contacten

„Aesculapius” onderhoudt goed contact met de opleiding en het instituut waarbij wij aangesloten zijn, het LACDR. Daarnaast heeft de studievereniging veel contact met “Pharmaciae Sacrum” uit Groningen“ en Unitas Pharmaceuticorum” uit Utrecht. De overkoepelende vereniging van deze drie farmaceutische studentenverenigingen is de K.N.P.S.V. (Koninklijke Nederlandse Pharmaceutische Studenten Vereniging). De K.N.P.S.V. onderhoudt het contact met zowel internationale als Europese betrekkingen.

Activiteiten

De studievereniging biedt enorm veel kansen aan voor studenten om zich naast de studie te kunnen verbreden en verdiepen in educatieve en sociale activiteiten. Daarbij doen wij ook ons best om zoveel mogelijk voor alle verschillende jaarlagen te kunnen organiseren.

Hieronder vindt u een greep uit de verschillende activiteiten die onze commissies of het bestuur organiseren:

Educatieve activiteiten

Almanak: Ieder jaar wordt er een almanak uitgebracht. In deze almanak wordt er verslag gedaan van alles wat gebeurd is gedurende het afgelopen collegejaar, in de vorm van foto’s en een jaaroverzicht. Daarnaast zijn stukjes van alle ereleden, commissies, disputen, de afdelingen van het instituut en zusterverenigingen terug te vinden in de almanak. Iedere almanak bevat een smoelenboek, waarin alle leden worden weergegeven.

Carrièredag: Om een beeld te krijgen van de mogelijkheden in de toekomstige carrière organiseert de Carrièrecommissie eens in de twee jaar een carrièredag waar bedrijven en instellingen vertellen over de carrièremogelijkheden aan de hand van pitches, presentaties, bedrijfsstands en/of workshops. Ook geven wij de gelegenheid aan oud-BFW’ers (alumni) om iets over hun eigen loopbaan vertellen.

Excursies: Voor ieder jaar van zowel de bacheloropleiding als de masteropleiding wordt een specifieke excursie georganiseerd. De eerstejaarsexcursie gaat ieder jaar naar een farmaceutisch bedrijf in de buurt van Leiden. Voor het tweede jaar wordt tijdens de Diesweek een excursie georganiseerd. De bestemming hiervan hangt vaak samen met het thema van de week, maar het is altijd interessant en wetenschappelijk relevant. Derdejaars krijgen tijdens de Buitenland Excursie (BUEX) de kans om de farmaceutische wereld in het buitenland te bezichtigen. Voor de masterstudenten organiseren wij twee excursies, namelijk: één voor de studenten Bio-Pharmaceutical Sciences (BPS) en één voor de studenten Farmacie.

Lunchlezingen: Tijdens deze lezingen wordt een leuke spreker met een actueel onderwerp of interessant onderzoek gevraagd om te komen spreken. De lunch wordt verzorgd door de studiecommissie en is altijd gratis. Per jaar vinden er tien lunchlezingen plaats.

Ouderdag: Ieder jaar wordt er een ouderdag georganiseerd. Tijdens deze dag krijgen ouders van eerstejaarsstudenten de kans om kennis te maken met de opleiding, het LACDR en de studievereniging. Zo ervaren zij hoe het is om een BFW’er te zijn.

SQ-linair: Vijf maal per jaar komt ons verenigingsblad uit. In dit blad wordt verslag gedaan van afgelopen activiteiten en wordt er vooruit geblikt naar komende activiteiten. Ook worden interviews afgenomen met medewerkers van de universiteit of farmaceutische bedrijven. Het blad is over het algemeen informeel en is een gezelligheidsblad met af en toe een wetenschappelijk tintje.

Studieboeken: Doordat wij goede afspraken hebben met onze boekenleverancier, kunnen wij boeken met goede kortingen aanbieden via onze webshop. De boekverkoop vindt plaats aan het begin van het collegejaar.

Symposia: Ieder jaar worden er twee wetenschappelijke symposia georganiseerd. Onderwerpen die tijdens de studie onderbelicht blijven, worden hier door experts toegelicht. Zo kan het zijn dat er bijvoorbeeld meer verteld wordt over een bepaalde ziekte die niet sterk aan bod komt tijdens de studie.

Sociale Activiteiten

DDB’s: Iedere maand is er een Derde Dinsdag Borrel’ (DDB) in café ‘De Kroeg’. Op deze borrel zijn studenten van alle jaren aanwezig. De borrel wordt de afgelopen jaren erg goed bezocht en is een leuke manier om met elkaar in contact komen. Het eerste drankje is altijd op kosten van de vereniging.

Diesweek: Ieder jaar wordt de verjaardag van de vereniging gevierd met een week vol activiteiten. De week bestaat uit een receptie, een symposium, een feest, een culturele activiteit, een excursie, een sportactiviteit en als perfecte afsluiting een gala met diner.

Eerstejaarsactiviteiten: Voor eerstejaars worden er veel leuke activiteiten georganiseerd, zoals een pizzafilmavond, een leuke eerstejaarsactiviteit (afgelopen jaar hebben we een wintervaart gemaakt), een pubquiz, aftertentamenbijeenkomsten en natuurlijk de activiteiten die onze eerstejaarscommissie Panacea organiseert.

Eerstejaarsweekend: Aan het begin van het collegejaar wordt het Eerstejaarsweekend georganiseerd. Hier krijgen eerstejaars de kans om elkaar en de vereniging te leren kennen. Het weekend heeft een gezellig karakter en is zeker geen ontgroening. Tijdens dit weekend staan onder andere een minisymposium, een spelletjesochtend, een barbecue en twee themafeestjes op het programma.

Goed doel: Jaarlijks wordt er door de Goede Doelencommissie geld opgehaald voor een goed doel. Dit gebeurt door middel van verschillende activiteiten. Het afgelopen jaar was het goede doel stichting Tekenbeetziekten.

Masteractiviteiten: De masterstudenten krijgen ook extra aandacht. Zo wordt er speciaal voor hen een borrel, barbecue, een sociale activiteit en een excursie georganiseerd.

Ouderejaarsweekend: Ook voor de ouderejaars wordt een speciaal weekend georganiseerd. Dit weekend staat vooral in het teken van gezelligheid en er komen onder andere twee feestjes en een spelletjesmiddag voorbij.

Panacea-activiteiten: De eerstejaarscommissie Panacea organiseert gedurende het jaar verschillende activiteiten voor de gehele vereniging. Dit zijn onder andere een culturele en een sportactiviteit, twee themafeesten en een barbecue.

Student-stafborrel: Om meer integratie te krijgen tussen de stafleden van het LACDR en de studenten, wordt een student-stafborrel georganiseerd. Tijdens deze borrel wordt een pubquiz georganiseerd, waar verschillende teams die bestaan uit studenten en stafleden kunnen strijden om de titel.

footerlogo

phone 071-5274601 address Postbus 9502
email bestuur@aesculapius.nl   2300 RA Leiden
Ga naar boven