SQ-blogposts: Avondklok of ochtendwekker

SQ-blogposts: Avondklok of ochtendwekker

Avondklok of ochtendwekker 

Het is inmiddels bijna 11 maanden geleden dat onze praeses neerlandii Mark Rutte de eerste maatregelen tegen de COVID-19 pandemie afkondigde. Velen van ons missen het geweldige studentenleven waarbij we in samenkomst konden genieten van het gezelschap en de ervaringen van anderen. Niet langer kon in de vele kroegen van Leiden en/of in de Science Club, maar nog wel thuis met kleine groepjes, het glas geheven worden en bijgepraat worden over de gebeurtenissen van allerdag. Totdat de meest recente verregaande maatregel ook op dat vlak roet in het eten gooide.

Over het algemeen wordt de avondklok breed geaccepteerd, velen (lees: de overgrote meerderheid van ons land) hebben ingezien dat we nou eenmaal even door de zure appel heen moeten bijten voordat we weer terug kunnen naar de oude gewoonten in het nieuwe normaal. Ondanks dat een kleine groep zich hevig verzet tegen het geheel tijdens het NK Nederland slopen van begin dit jaar, zullen ook deze mensen zich neer moeten leggen bij het feit dat we nu eenmaal met de hele wereld in een penibele situatie zitten. 

Niet meer naar buiten na negen uur, het is een zware beperking in je bewegingsvrijheid. Zeker voor ons studenten die het nachtleven vierden en met veel liefde tot in de late uurtjes de Kroeg, Kroon of Hut van klandizie en omzet voorzagen. Ondanks het feit dat dit niet meer kan en de vele uitstekende pogingen van het bestuur en de commissies van de Vereeniging om vermaak en vertier voor haar leden te verzorgen, blijven er toch nog een aantal lege momenten in de dag over. Met name als de avondklok geslagen heeft en de straten er verlaten bijliggen, wat dan?

Het classic antwoord kan ik je zo wel geven, even Netflix uitspelen. Als je daarmee klaar bent dan komen ook Disney+, Amazon Prime, Videoland en noem ze allemaal maar op ook nog als optie om de hoek kijken. Dat is een simpele manier van tijdverdrijf, even ontspannen naar een scherm kijken terwijl je dat al de hele dag hebt gedaan met de duurste streamingsdienst die we allemaal hebben: Universiteit Leiden. Ik weet niet hoe het met jullie zit maar ik hou wat tijd over als ik eindelijk besluit mijn laptop te sluiten na een lange dag en ik inmiddels vierkante ogen gekregen heb. Wat ga je dan in Coronas’ naam met je tijd doen? 

Probeer jezelf eens een beetje te verbreden. Dit klinkt lekker vaag en zweverig, maar er is weldegelijk genoeg wat je kan doen nu. Een van de vele classics is een goed boek; ik heb inmiddels zelf ervaren dat je goed kan ontspannen als je lekker in een boek duikt. Een kop thee erbij (of een glaasje van je favoriete whisky voor de liefhebber) en gewoon even je hoofd leeg maken. Ik zou je willen afraden om Lehningers’ ‘Principles of Biochemistry’ erbij te pakken want dan raak je denk ik snel gedemotiveerd, maar ga eens opzoek naar een leuke titel op de website van je lokale boekhandel, zo help je die ook door deze tijden heen. 

Een andere optie: leer jezelf eens wat nieuws. Alles is online geworden maar veel cursussen waren al online. Ga eens opzoek binnen de ruime mogelijkheden van het wereld wijde web naar iets waar je al langer aan denkt om te leren. Gelukkig hoeft het allemaal niet veel te kosten, veel dingen zijn gratis te leren als je maar goed genoeg zoekt. Leer te werken met Photoshop, doe een cursus breien om een sjaal voor je oma te maken of leer een nieuwe taal. Persoonlijk haal ik erg veel plezier uit het meedoen aan de gebaren challenge waarbij je de beginselen van gebarentaal kan leren. Echt een aanrader!  

Kortom, ja we zitten in een moeilijke tijd, maar hoe je ermee om gaat is volledig aan jou. Zet een keer je Netflix uit en pak iets nieuws op. Het zijn juist de kleine dingen die het mogelijk maken om grote dingen te bereiken. Wat betreft die avondklok, ik heb er niet zoveel problemen mee. Ik vervloek mijn ochtendwekker nog iedere dag als die mij uit mijn vredige slaap verstoort en me uit mijn bed verdrijft. Dus als het aan mij ligt dan mogen de maatregelen nog even blijven als dat ervoor zorgt dat we straks in de zomer een terrasje kunnen pakken met een koude versnapering zonder avondklok of ochtendwekker. 

Namens de redactie der SQ-linair,

Glenn van Veldhoven
h.t. assessor I

 

Contact opnemen?

L.P.S.V. „Aesculapius”

Einsteinweg 55
2333CC LEIDEN
Telefoonnummer: 071-5274601
e-mail: bestuur@aesculapius.nl

Postadres:
Ab-actiaat t.a.v. M.R.A. Ritsma
Gorlaeus Laboratoria
Postbus 9502
2300RA LEIDEN

logo rond footer